2008. március 15., szombat

A minőség felé vezető út

Véleményem szerint az útkarbatartási munkálatok gyenge minőségéért csak részben tehetőek felelőssé a kivitelező cégek. Áttanulmányoztam azokat a ”tenderfüzeteket”, melyek alapján a 2007 őszén végzett munkálatokat ítélték oda (Retezatului, Petőfi, Decebal utca, stb.) és arra a következtetésre jutottam, hogy nagyrészt ezek a dokumentumok teszik lehetővé a silány kivitelezést. Ha például megnyitjuk a http://www.satu-mare.ro/fisiere/licitatie/CAIET%20SARCINI%20STR.%20MICU%20KLEIN.pdf linket akkor egy mindössze 12 soros dokumentumot találunk! Teljességgel hiányzik a kivitelezési terv, nem tartalmaz műszaki adatokat, sem az alkalmazandó minőségi szabványokat. Tehát annak ellenére, hogy véleményem szerint ezek a munkálatok nem megfelelőek minőségi szempontból, nem tudom ezt bizonyítani, ugyanis a kivitelező cégek ”minden” olyan kívánalomnak eleget tettek, amik a tenderfüzetben szerepeltek.

Minden minőségi munka feltétele az, hogy bizonyos minőségi szabványok betartásával, szigorúan vett ütemterv szerint végezzék. Következtetésképpen amíg az önkormányzat nem dolgoz ki alapos, a minőségi szabványokat is tartalamzó műszaki terveket, addig nem is lehet minőségi munka végzésére kötelezni a kivitelezőket. Mindaddig, amíg helyi szinten mindössze ”árháború” folyik, a megrendelő pedig nem követelőzik, egyetlen cég sem fog minőségi munkát végezni.


Egy jó terv azonban még nem elegendő a sikerhez. A jó minőségű munkához az is kell, hogy a kivitelezést szakaszokra osszák, és ezeket a részmunkákat leellenőrizzék az egyes munkaszakaszok végén. Ha pedig az önkormányzatnak nincsen olyan szakembere, aki ezt elvégezhetné, meg kellene bízzon egy szakértő céget a munkálatok felügyeletével.
Figyelembe véve azt, hogy az utóbbi években Szatmárnémetiben egyes építkezési vállalatok milyen gyenge minőségű munkát végeztek, a jövőben előválogatásos pályázatokat kellene hirdetni. Ez azt jelentené, hogy még a licit előtt kiválogatnák azokat a pályázó cégeket, amelyek nemcsak papíron, hanem konkrét megvalósításokkal is bizonyítani tudják, hogy rendelkeznek a szükséges kapacitással a meghirdetett munka elvégzéséhez.

Nincsenek megjegyzések: